Dijital Dönüşüm Merkezi


OSOS Elektrik

OSOS Doğal Gaz

Doğalgaz Proje Takip

EOSB Portal
(Yakında)

Bu web sitesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Sanayi Kuruluşlarının Entegre Olarak Dijital Dönüşümlerini Hızlandıracak Dijital Dönüşüm Platformunun (Merkezinin) Kurulumu Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne ait olup BEBKA veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır. Eskişehir OSB Dijital Dönüşüm Projesi

Eskişehir OSB Dijital Dönüşüm Projesi

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (EOSB) tarafından hazırlanan ve yürütülen projede; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı desteğiyle “Sanayi Kuruluşlarının Entegre Olarak Dijital Dönüşümlerini Hızlandıracak Dijital Dönüşüm Platformunun (Merkezinin) Kurulumu” gerçekleştirilmiştir. Yenilik ve Verimlilik Destek programı kapsamında Dijital Dönüşüm Merkezinin kurulumu ve pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi 24 ay süren bir proje ile 2023 yılında tamamlanmış olup, yenilikçi ve sürdürülebilir bir platform olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Eskişehir OSB Dijital Dönüşüm Merkezi Projesi, tüm Organize Sanayi Bölgesi sınırlarını kapsayacak, tüm kuruluşların ortak kullanabileceği, yenilikçi bir teknoloji olan LPWAN Düşük Güç Geniş Alan Network kablosuz iletişim ağı altyapısı ile kurulmuş ve sistemin yönetimini sağlayan bir yazılım katmanı ile yürütülmektedir. Nesnelerin İnterneti alanında, düşük enerji tüketimi sunan uzun mesafeli kablosuz iletişim protokolü (Lorawan) ile kurulmuş; Türkiye’de bir Organize Sanayi Bölgesinde, bu kadar geniş bir alanı kapsayan bilinen ilk ve tek uygulamadır. Bu nedenle örnek bir projedir.

Mesafe problemini maliyet açısından da uygun şekilde çözebilmek, hem de güç tüketimi konusunda daha uzun yıllar verimlilik sağlamak adına LPWAN Low Power Wide Area Network kablosuz haberleşme teknolojisi geliştirilmiştir. LPWAN teknolojilerinin karakteristik özellikleri; Uzun Menzil 10 km ve Aşırı Düşük Çalışma Gücü- 10 yıl pil ömrü, Ölçeklenebilirlik ve Servis Kalitesidir. LPWAN ufkunda ise LoRaWAN teknolojisi en çok gelecek vaat eden teknoloji olarak ortaya çıkmaktadır. Dünyada yaygın olarak LoRaWAN ağlarından oluşan şebekeler kurulmakta, yönetilmekte ve kullanılmaktadır.

Bölgemizde, Üretim ve hizmet süreçlerinin koordinasyonunun sağlanmasına yönelik dijitalleşme altyapılarının kurulması ve geliştirilmesi, Ortak kullanım amacıyla kaynak verimliliğine yönelik yenilikçi yapıların kurulması ve geliştirilmesi, Yerli ve milli üretimin desteklenmesine, bölgenin yenilik odaklı gelişmesine, bilgi ve teknoloji üretimine ve/veya transferine yönelik ortak kullanım alanlarının kurulması ve geliştirilmesi projenin öncelikleridir.

Proje Gerekçesi

Sanayi sektörünün gelişimi adına maliyet etkinliği, kalite algısı, verimlilik ve yenilikçi yöntemlere geçiş baskılarının aşılması için dijital dönüşümün uygulanması yadsınmaz çözümlerden biridir. Dijital teknolojilerin geleneksel üretim modellerine entegrasyonu; ulusal kalkınma ekseninde, verimlilik, büyüme, istihdam ve yatırım potansiyeli açısından bir zorunluluktur. Günümüzde dijital dönüşümü üretim süreçlerine entegre eden ülkeler ve şirketler küresel rekabet avantajı elde etmektedir.

Büyük veri, bulut bilişim, sensörler, sosyal medya gibi dijital teknolojilerin mümkün kıldığı olgular ile gündeme gelen dijital dönüşüm, tüm dünya ekonomisini ve bunun içinde yer alan işletmeleri yakından etkilemektedir. İşletmelerin birkaç yıl öncesine kadar yaşadıkları dijitalleşme süreçlerinden daha farklı bir dijitalleşme olarak anlaşılması gereken dijital dönüşüm, işletmelerin süreçlerinde, iş modellerinde, müşteri ilişkilerinde ve tüm örgütsel işleyiş ve yapılarında temel değişikliklere yol açmaktadır.

OSB Kanununda, OSB’lerin tanımında bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak ve doğal kaynakların verimliliği yer almaktadır. Ulusal ve Bölgesel Stratejik Planlarda da Dijital Dönüşüm ve Stratejik Eylemlerin oluşturulması ve uygulanması temel politikalar arasında yer almaktadır. Eskişehir OSB’de bir çatı kuruluş olarak hem kendi faaliyetlerinde hem de Bölgesinde yer alan Sanayi kuruluşlarının faaliyetlerinde dijitalleşmeye yönelik bu proje ve faaliyetleri belirlemiş ve uygulamıştır. Beklenen sonuçlar; hedef grupların dijitalleşme yönünde, kurulacak hazır altyapı sayesinde kolaylıkla ilerleyebilmeleri, dijitalleşme alanında farkındalığı aşarak Teknik ve yönetim kapasitelerinin artırılması, çarpan etkiler ile yaygınlaşması, rekabetçi, mali, kurumsal, kalkınma ve çevre boyutlarıyla dijital dönüşümün gerçekleşmesi beklenmektedir. Projenin faaliyet konusu açısından en önemli unsurlar : Tüm OSB’yi kapsayan uzun menzil ve düşük güç ile çalışan bir dijital haberleşme altyapısı ile veri toplama ve analiz sisteminin kurularak, OSB hizmet faaliyetleri ve sanayi kuruluşları faaliyetlerinde dijital dönüşümün ve kaynak verimliliğinin sağlanması en önemli unsurlardır.

Projenin Amacı

Sanayi kuruluşlarının dijital dönüşümünü hızlandırmak, birbirleri ile entegre şekilde dijital dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak, dijitalleşme stratejileri belirlemelerine öncülük etmek yoluyla işletmelerin rekabet gücünün artırılmasının -dijitalleşmenin de temel yapısını oluşturan- sensörler, veri toplama sistemleri, bulut bilişim altyapısı, büyük veri analitiği ve nesnelerin interneti yoluyla gerçekleştirilmesidir.

İşletmeler, dijital dönüşümün önündeki en büyük engellerin yatırım maliyetlerinin yüksekliği ve yatırımın geri dönüş belirsizliği olduğunu belirtmektedir. Bu konuda strateji oluşturma ile yönetişim yetkinliklerinin düşük olduğu görülmektedir. Standart bir veri toplama sistemindeki alt birimler; -Donanım; Veri toplama işini gerçekleştiren sensör, verilerin aktarıldığı iletişim ve depolandığı server yapıları. -Yazılım; Verilerin bulut bilişime aktarılması, büyük verilerin işlenmesi, işe özel uygulamaların geliştirildiği katmanlardır. Proje kapsamında bu alandaki ihtiyaçlar için tüm Organize Sanayi Bölgesi sınırlarını kapsayacak, tüm kuruluşların ortak kullanabileceği, yenilikçi bir teknoloji olan LPWAN Düşük Güç Geniş Alan Network kablosuz iletişim ağı kurulacak ve bu sistemin yönetimini sağlayacak bir yazılım katmanı kurulacaktır.

GSM/WiFi/Kablolu iletişim ağlarına göre avantajları yöntem bölümünde detaylı aktarılan bu sistem güncel teknoloji düzeyinde bir çalışma olacaktır. Sanayi kuruluşları sadece ilgili uygulama için gerekli sensör donanımını alarak bu platformda düşük maliyetler ile birden çok alanda izleme yapabilmektedir. Dijital Dönüşüm Merkezi ile firmaların bu alandaki analizleri yapılacak, ihtiyaçları belirlenecek, eğitimler verilecek, uygulama geliştirmelerine öncülük edilecek, stratejilerini kurgulayacak ve firmalar arasında bilgi paylaşımının hızlandırılması amaçlanmaktadır. Kısmi değil tüm OSB’de bir dönüşüm ve değişim gerçekleşecektir. Yıllar içerisinde de tüm firmaların dijital dönüşüm sürecine etkin olarak katılımı sağlanarak üretim/hizmet üretiminde maliyet avantajları elde edilecek, yenilikçi ürün/hizmet sunum yöntemlerine geçilebilecek, üretimde verimliliğin artışı sağlanarak rekabet güçlerinin devamlılığı sağlanacaktır.

Projenin Güncel Çalışmaları

Proje pilot uygulamasının başarılı olması akabinde tüm OSB’de doğalgaz sayaçlarının lorawan sistemi ile uzaktan okunması hayata geçirilmiştir. Su sayaçlarının bu sistem ile uzaktan okunması çalışmaları devam etmektedir...